Portál zdravia | BioMedica-Prague.cz

BioMedica-Prague. cz – Dlhodobo najpopulárnejší portál o zdraví. Zdravie, Krása, Hubnutí, Novinky zo sveta medicíny.

Bílkoviny v potravě a jejich důležitost

Bílkoviny v potravě a jejich důležitost


Bielkoviny tvoří základ stavebního kamene organismu, protože představují hlavní složku krve, svalů, pokožky a všech vnitřních orgánů. Přibližně 17% lidského těla je tvořeno bílkovinami, což představuje přibližně 10 až 12 kg dospělého jedince.

Bílkoviny, aminokyseliny a jejich potřebné množství

Bílkoviny se neukládají v organismu ve formě zásob, jako například tuky. Právě proto je člověk musí přijímat během celého života. Nedostatek nebo jejich snížený příjem způsobuje různé zdravotní problémy.

Jednotlivé bílkoviny jsou tvořeny různým počtem aminokyselin, které jsou pospojovány do dlouhého řetězce. Aminokyseliny jsou jako cihly, z nichž je vystavěna budova bílkovin kterou. Tyto aminokyseliny jsou zároveň tvořeny atomy uhlíku, kyslíku a vodíku, a navíc obsahují čtvrtý prvek, který je charakteristický pro bílkoviny – dusík.

Trávení a využití

Ve chvíli, kdy se bílkoviny dostanou do žaludku, jsou okamžitě napadené pepsinem, enzymem, který začíná útočit s cílem rozbít vazby existující mezi aminokyselinami. Později oddělování dokončují další enzymy. Uvolněné aminokyseliny jsou pak v tenkém střevě vstřebávány, dostávají se do krve a tou jsou dopravovány do všech buněk těla.

Obsah bílkovin v některých potravinách

Obsah bílkovin v 100 gramech potraviny:

Sója (suchá) = 38 g
Surový hrách = 23 g
Čerstvé arašídy = 16,5 g
Oves = 14 g
Pšenice = 13 g
Kukuřice = 9,4 g
Chléb celozrnný = 8,9 g
Chléb bílý = 8,2 g
Rýže = 7,2 g
Kuře = 20 g
Čerstvá treska = 16,3 g
Vejce = 13 g
Tvaroh = 8,7 g
Jogurt = 3,8 g
Kravské mléko = 3,5 g

Kolik bílkovin potřebujeme a kdy zvýšit jejich spotřebu?

Denně bychom měli přijmout přibližně 0,75 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti, takže například člověk, jehož hmotnost je 75 kg, by měl denně přijmout 56,25 g bílkovin. Někteří odborníci však doporučují spotřebu bílkovin ještě trochu snížit.

Spotřebu byste naopak měly zvýšit během období růstu a dospívání (dětí), těhotenství a kojení, po infekční nemoci nebo operaci, při dlouhotrvajícím nervovém vypětí a když je organismus vystaven extrémním teplotám, buď chladu nebo horku.

Nápady na kombinování potravin

Kombinujte mléko s mléčnými výrobky: müsli s mlékem, ovesné vločky nebo jiné vločky vařené v mléce, rýže, sýr, chléb s tvarohem.

Obiloviny a luštěniny: rýže s čočkou, rýže s hráškem, rýže s fazolemi.

Luštěniny se zeleninou: fazolové boby s rajčaty, zeleninová polévka s fazolemi, čočka s bramborami.

Obiloviny se zeleninou: rýže se zeleninou, kukuřice s fazolkami https://cs.wikipedia.org/wiki/Vegetari%C3%A1nstv%C3%AD.

Pozor na na nadbytek bílkovin

Velmi často se hovoří o potřebě bílkovin, ale málo se zmiňují negativní důsledky jejich přebytku. Přebytek bílkovin podporuje vznik některých závažných onemocnění. Vzpomeňme například neurózu, problémy s ledvinami nebo onemocnění srdce. Výskyt rakoviny a dalších známých onemocnění je tím vyšší, čím je vyšší spotřeba živočišných bílkovin. Dávejte si proto pozor, spotřeba bílkovin je u většiny lidí několikrát vyšší, než doporučují normy.

Rate this post